
Kevät-talvesta saakka olen tutkaillut ‘normaalin astrologian’ ohella astronomista astrologiaa - suomeksi sanottuna taivaankappaleiden liikkeitä taivaalla eli missä tähdistössä ne meidän näkökulmastamme kulloinkin liikkuvat. Erot ‘normaaliin astrologiaan’ ovat aika suuret.
Tiesitkö sinä, etteivät ‘normaalin astrologian’ merkkisijainnit juurikaan osu yksiin sen kanssa missä tähdistöissä planeetat kulkevat taivaalla? Mistä oikein on kyse?
Kerron tässä muutamasta erosta järjestelmien välillä ja mikä on tämänhetkinen (jatkuvasti kehittyvä) tulkintani näiden eri todellisuudentasojen sovelluksista elämissämme. Omien ja läheisten karttojen tutkiminen todellisen taivaan mukaan on ratkaissut muutaman minua askarruttaneen astrologisen mysteerin ja tuonut ihmeellistä validaatiota monella tapaa. Oma kasvupolku ‘normaalin astrologian’ karttani kanssa on viimeisen parin vuoden ajan ollut ihan mieletöntä, mutta nyt tuntuu että sipulista on kuoriutumassa uusi kerros lähemmäksi ydintä…
Aloitetaan siitä, mitä tarkoitan lainausmerkeissä käyttämälläni ‘normaalilla astrologialla’: Länsimaissa yleisin astrologinen järjestelmä perustuu trooppisen eläinrataan, joka jaetaan 12 yhtäsuureen, 30 asteen levyiseen merkkiin. Se mitä taivaalla tapahtuu, on paljon elävämpi ja vähemmän ‘insinöörillinen’ todellisuus, jota todellisen taivaan mukainen, astronominen astrologia (engl. 'true sky astrology' tai 'astronomical astrology') pyrkii kuvaamaan.
Käytän tässä normaalista, länsimaisesta astrologiasta termiä trooppinen astrologia viittaamaan sen käyttämään eläinrataan. Taivaan tähdistöjen mukaista astrologiaa nimitän joko siksi, todellisen taivaan astrologiaksi tai astronomiseksi astrologiaksi synonyymeina, sillä tämä järjestelmä ei tietääkseni juurikaan ole Suomessa käytössä eikä sille näin ollen tietääkseni ole olemassa vakiintunutta termiä. Kyseessä ei ole siis esim. sideerinen astrologia, mutta ei siitä tänään sen enempää.
Miltä taivaalla siis näyttää?
Taivaallamme näkyy yhteensä 88 tähdistöä, joista eläinradan tähdistöiksi eli merkeiksi luetaan ne jotka osuvat suurin piirtein ‘Auringon kulkuradalle’ Maasta katsottuna. Tätä Auringon kulkurataa nimitetään ekliptikaksi, ja se tulkitaan useasti vyöhykkeenä 8 astetta ekliptikan ‘ylä- ja alapuolella’ (yht. siis 16 astetta). Vaikka trooppinen astrologia puhuu yksioikoisesti 12 eläinradan merkistä, niistä ei kuitenkaan ole yksimielistä määritelmää. Suurin osa astrologeista puhuu 12-14 merkistä. Esimerkkinä, Auringon kulkurata käy lähempänä Cetuksen (Valaan) tähdistöä, jota ei lasketa eläinradalle mukaan, kuin Oinaan, joka lasketaan eläinradalle mukaan. Aurinko kulkee myös hyvin selkeästi Ofiukuksen (Käärmeenkantajan) tähdistön läpi Skorpionin tähdistön jälkeen, mutta Ofiukusta ei yleensä lasketa eläinradalle mukaan.
Tässäkin vaikeuttaa toki myös se, mitä määritelmiä tähdistöistä itsestään käytetään, eli mitkä tähdet niihin lasketaan mukaan ja mistä tähdistön katsotaan ‘alkavan’ tai mihin ‘loppuvan’.
Trooppinen astrologia jakaa siis 12 eläinradan merkkiä yhtäsuuriksi, eli 30 asteen levyisiksi. Huomionarvoista on kuitenkin se, että taivaalla eläinradan tähdistöjen koko vaihtelee n. 15-50 asteen välillä, väliin voi jäädä 'tyhjää' avaruutta riippuen siitä mihin keinotekoisen tähdistön rajan vetää tai tähdistöt voivat näkyä meille 'päällekkäin'. Alla tästä pari esimerkkiä havainnollistamaan.

Vaikka trooppinen eläinrata katsoo kunkin merkin olevan 30 astetta leveä, tähdistöjen koko taivaalla vaihtelee suuresti: eläinrataan yleisesti luettujen tähdistöjen koko voi olla mitä vain n. 15-50 asteen väliltä. Kuvassa kokoeroja havainnollistavat verrattain suuri Neitsyen (Virgo) tähdistö ja verrattain pieni Vaa’an (Libra) tähdistö. Keltainen viiva on Auringon kiertorata (ekliptika), harmaa Kuun kiertorata ja vihreä kuvastaa horisonttia kyseisellä hetkellä.

Trooppinen eläinrata ei tunnista merkkien väliin ajoittain jäävää ‘tyhjää avaruutta’. Kuva havainnollistaa sitä, että esim. Härän (Taurus) ja Kaksosten (Gemini) väliin jää selkeästi tätä tyhjää avaruutta. Kuvassa näkyvät Orionin ja Aurigan tähdistöt eivät kuulu eläinrataan.

Tähdistöt voivat myös näyttäytyä ‘päällekkäin’, kuten kuvasta Kauriin (Capricorn) ja Vesimiehen (Aquarius) tähdistöistä näkyy: Vesimiehen käsi ulottautuu Kauriin tähdistön alueelle, jota trooppinen eläinrata ei myöskään tunnista.
Taivas jaetaan ympyrän 360 asteeseen, kuten astrologiset kartatkin. Trooppisella eläinradalla noin asteen päivässä etenevä Aurinko viettää siististi n. 30 päivää kussakin merkissä (kun 12 merkkiä saavat kukin 30 astetta). Taivaalla näin ei ole, vaan Aurinko viettää tähdistöissä sen verran monta päivää kun ne ovat leveitä, n. yllämainitut 15-50. Välillä se kulkee tähdistöjen välistä avaruutta, ja välillä sen voidaan tulkita olevan linjassa usean tähdistön kanssa kerrallaan.
Myöskään muut taivaankappaleet eivät kulje tarkalleen (jotkut eivät läheskään) samaa rataa kuin Aurinko meidän perspektiivistämme, eli ne aktivoivat useasti aivan muita tähdistöjä kuin eläinradalle osuvia. Osittain näet tästä esimerkkiä kuvakaappauksien harmaista viivoista, jotka kuvastavat Kuun kiertorataa, joka tosin poikkeaa Auringon kiertoradasta vain hieman. Etenkin joidenkin asteroidien kohdalla kiertoratansa voi poiketa ekliptikasta paljonkin.
Trooppisen eläinradan lukitseminen paikoilleen
Trooppisen eläinradan merkit lukitaan paikoilleen kevät- ja syyspäiväntasauksien sekä kesä- ja talvipäivänseisauksien mukaan, mukaillen vuodenaikoja pohjoisella pallonpuoliskolla. Kuten todettu, trooppisella eläinradalla Aurinko viettää n. kuukauden kussakin merkissä, ja siirtyessään merkistä toiseen, siirrymme esim. Kalojen ajasta Oinaan aikaan. Eli eläinradan merkkien mukaiset kaudet määritetään Auringon kunkin hetken sijainnin mukaan. Eläinradan lukitseminen paikoilleen tarkoittaa sitä, että esimerkiksi kevätpäiväntasauksen ajankohta tulkitsee Auringon aina Oinaan merkin ensimmäiseen asteeseen, riippumatta siitä missä tähdistössä se on taivaalla. Nykyisin kevätpäiväntasauksen aikaan Aurinko on melko alkuvaiheessa Kalojen tähdistöä, ks. kuvakaappaus taivassovelluksesta alla.

Kevätpäiväntasaus 20.3.2024, jolloin Aurinko on trooppisella eläinradalla Oinaan (Aries) ensimmäisessä asteessa ja taivaalla Kalojen (Pisces) tähdistön alussa.
Tämä heitto taivaalla vs. trooppisella eläinradalla on syntynyt ilmiöstä, jossa Maan akseli pyörii vajaan 26 000 vuoden aikana itsensä ympäri kokonaisen kierroksen eli 360 astetta. Tämän liikkeen mukana taivas siis ‘siirtyy’ (meidän näkövinkkelimme muuttuu) eikä sitä voi todellisuudessa lukita paikoilleen. Tämän liikkeen myötä kevätpäiväntasauksen piste siirtyy n. asteen eläinradalla katsottuna taaksepäin 72 vuoden aikana (engl. ‘precession of the equinoxes’). Eli mitä enemmän aikaa kuluu, sitä suuremmaksi ero muuttuu - tosin hyvin hitaasti. Alun perin, kun trooppinen järjestelmä otettiin käyttöön yli 2000 vuotta sitten, kevätpäiväntasauksen eli Oinaan nollapisteen aikaan Aurinko oli taivaallakin Oinaan tähdistön alkuvaiheen kanssa linjassa. Nykyinen n. 30 asteen suuruinen ero on syntynyt siis reilun 2000 vuoden kuluessa.
Menikö yli hilseen? Ei hätää. Ylläolevat esimerkkinostot järjestelmien välisistä eroista on tarkoitettu kuvastamaan eritahtista aikakäsitystä, joka trooppisessa järjestelmässämme on suhteessa taivaan tähdistöihin. Kohta lisää siitä, mitä ihmettä tämä kaikki tarkoittaa tulkinnan näkökulmasta! Mutta ensiksi:
Onko näissä järjestelmissä mitään samaa??
Ehdottomasti.
Riippumatta siitä mitä eläinrataa käytämme astrologisen kartan pohjana, planeettojen ja muiden taivaankappaleiden väliset suhteet eli aspektit säilyvät aina samana järjestelmästä toiseen, vaikka niiden merkkisijainti voi muuttua.
Otetaan esimerkki: mikäli sinulla on trooppisella syntymäkartalla vaikka Uranus yhtymässä Aurinkoon Skorpionissa, on Uranus ollut yhtymässä Aurinkoon myös taivaalla, mutta Neitsyen tai Vaa’an tähdistössä.
Samoin transiittien eli vallitsevan ajankuvan kohdalla. Mikäli sinulla on tällä hetkellä vaikka Pluton transiitti MC:llä eli uran ja julkisten pyrkimysten akselilla, on se trooppisen kartan mukaan Kauris-Vesimies-rajalla, ja taivaalla Jousimiehen ja Kauriin välisessä avaruudessa. Tässä vielä visuaalisesti ero:

Pluton sijainti taivaalla 9.10.2024 Jousimiehen (Sagittarius) ja Kauriin (Capricornus) tähdistöjen välissä.

Pluton sijainti trooppisella eläinradalla 9.10.2024 Kauriin viimeisellä asteella.
Merkki- tai tähdistösijaintien erot trooppisessa vs. taivaalla on vähän kuten huonesijainnit eri huonejärjestelmissä: planeettojen huonesijainnit usein muuttuvat sen mukaan mitä huonejärjestelmää käyttää, mutta niiden väliset suhteet säilyvät kuitenkin samoina.
On hyvä muistaa, että mikä tahansa 3D-taivaasta 2D-tasoon oiottu astrologinen kartta on aina jonkin verran vääristävä visualisointi todellisuudesta. Tästä vertauspintana saattaa muistua koulumaantiedosta mieleen karttaprojektiot ja niiden vääristävyys maapallostamme - taivaan pelkistämisessä kartaksi on sama periaate. Kaiken tämän, ml. missä tähdistössä planeetat kulloinkin kulkevat näkee nykyään helposti kaikkien saatavilla olevilla taivassovelluksilla, kuten Stellarium tai Sky Safari. Itselläni on käytössä jälkimmäinen, josta myös kaikki tämän blogin kuvakaappaukset taivaasta ovat.
Mitä kuunsykli opettaa näistä eri järjestelmistä?
Todellisen taivaan sijainnit ja trooppinen eläinrata tällä hetkellä näyttäytyvät minulle kuin Aurinko ja Kuu kuunsyklissä: Auringon rooli on olla ‘puhdas’ tietoisuuden siemen ja itse elinvoima. Kuun rooli on muuntaa Auringon häikäisevä energia maapallon asukeille vaiheittain omaksuttavaan ja hyödynnettävään muotoon. Näin ollen trooppinen eläinrata on kuin ‘Kuun ihmisolioita helpottava rakennelma’ ymmärtää kompleksista avaruuden todellisuutta, ns. ‘Auringon tietoisuutta’. Todellista taivasta tarkemmin jäljittelevät kartat tai vielä paremmin taivassovellusten käyttö vievät meitä entistä syvemmälle lähemmäs ydintämme ja sen ajan luontoa, jota kulloinkin astrologian avulla tulkitsemme.
Taivas elää ja myös astrologia, teknologisten kehitysten kuten kartta- ja taivassovellusten myötä, kehittyy aikojen mukana. Trooppinen eläinrata on ollut pitkään ja on edelleen tarpeellinen tukijärjestelmä, mutta jossain kohtaa ihmiskunnan kehitystä se tulee jäämään pois aikansa eläneenä tuotoksena, niin kuin esim. progressiivisten kuunsyklien vaiheet haastavat meitä yksilöllisessä elämässä karsimaan pois vanhoja rakenteita mitkä eivät enää palvele ja rakentamaan uusia. Sellaisiakin mitkä menevät paljon nykyistä todellisen taivaan astrologiaa syvemmälle tai tarkemmiksi. Ja kenties joskus oikein kaukana tulevaisuudessa, tietoisuuden kehitys on niin pitkällä ettei välittäjäjärjestelmää enää tarvita ollenkaan vaan yhteys ajan luonteeseen on täysin intuitiivisesti suoran kokemuksen kautta jatkuvasti läsnä.
No mutta vihdoin, mitä tällä on siis käytännössä väliä ja mitä johtopäätöksiä tästä pitäisi vetää astrologiseen tulkintaan ihan tässä hetkessä nyt?
Johtopäätökset astrologiseen tulkintaan
Nähdäkseni ja muiden kokemuksista ymmärtääkseni, trooppinen eläinrata toimii edelleen hyvin monille vähintään arkiminän, arkisten roolien ja tapahtumien sekä meihin kohdistuvien ulkomaailman odotuksien ja kulttuuristen ohjelmointien tulkintaan. Monelle tämä on myös aivan täysin riittävä ja kokonaisvaltainen taso, josta voi oppia itsestään lisää koko loppu elämänsä ajan.
Nähdäkseni, trooppinen ja astronominen astrologia edustavat kumpikin todellisuuden kerroksia: Trooppinen keinotekoisempana, ihmisen tekaisemana tukijärjestelmänä taivaasta, mutta olemassa olevana todellisuutena, koska siihen on panostettu 2000+ vuotta energiaa.
Todellisen taivaan mukainen astrologia on olemassa mahdollisuutena syvempään kerrokseen tulkintaa siitä, keitä todella olemme, ja mikä on tietoisuutemme identiteetti arkiminä-asumme sisällä. Sen havaitseminen saattaakin vaatia vähän enemmän kaivelua - vähintäänkin aimoannoksen uteliaisuutta!
Kuka on todellinen minä jota kohti elämä haastaa askel askeleelta kuoriutumaan?
Olen hyötynyt ja oppinut huimasti astrologiasta trooppista järjestelmää hyödyntäen, mutta uskon että todellisen taivaan kartat vievät meidät entistä syvemmälle lähemmäs ydintämme sen ajan luontoa, jota kulloinkin astrologian avulla tulkitsemme. Ns. voimia jotka vaikuttavat ulkoisten tilanteiden taustalla.
Yksi merkittävä ero omilla kartoillani on se, että kuunsolmulinjani onkin taivaan tähdistöissä Kaloissa ja Neitsyessä trooppisen Oinaan ja Vaa’an sijaan. Alasolmuun Neitsyessä eli tuttuun ja turvalliseen käytännönläheiseen ongelmanratkaisuun ja järjestelyyn on helppo samaistua. Ironisesti tämä havainto itsessään tuli sen oivalluksen myötä, että joudun edes osittain erkanemaan trooppisen astrologian nätin lokeroidusta järjestelmästä, jota sisäinen Neitsyeni suree. Sillä yläsolmuni Kaloissa haastaa nimenomaan kasvamaan kohti flow’ta, kaaosta ja vaikeammin määriteltävää, elävää ja jatkuvasti muuttuvaa kokonaisuutta jota säännönmukaisiin lokeroihin mahtumaton taivaskin kuvastaa.
Loppujen lopuksi, kaikki eläinradan energiat heräävät meissä kaikissa jollain lailla ja jollain elämän osa-alueella eloon, vaikka hyvin eri yhdistelminä ja eri koostumuksina eri ihmisissä ja eri elämänvaiheissa. Trooppinen vs. taivas antavat näistä koostumuksista eri kuvan.
Näillä todellisuuksien kerroksilla onkin sitten kiinnostava leikitellä, ja on hyvin todennäköistä, että eri elämänvaiheissa eri järjestelmät puhuttelevat eri tavoin. Sananlasku “what got you here won’t get you there” tulee mieleen, eli kasvun ja kehityksen myötä työkalut ja lähestymistavatkin jatkavat aina muutostaan. Vain sinä tiedät mitkä työkalut itsellesi ovat ajankohtaisia milloinkin.
Minusta tuntuu samalta kuin silloin kun Australian itärannikolla snorklatessani tungin ensimmäistä kertaa pääni koralliriuttojen kohdalla veden alle: jokin uusi maailma aukesi jonka olemassaolosta en ollut ollut kokemuksen tasolla tietoinen, ja joka muutti samalla kokemukseni ‘maailman rajoista’. Sama taivaan tähdistöjen mukaisen astrologian kanssa, tutkimusmatka on ihan vasta aluillaan. Haluatko lähteä mukaan?
Kiinnostavatko sinua astrologisten järjestelmien väliset erot? Lähde mukaan haastattelututkimukseen!
Kerään lisää kokemuksia trooppisen eläinradan ja taivaan tähdistöjen mukaisten syntymäkarttojen välisistä koetuista eroista. Etsin haastattelututkimukseen 10 henkilöä joilla on jo kokemusta länsimaisen astrologian käyttämän trooppisen eläinradan mukaisesta syntymäkartastaan, ja jotka haluavat raapaista astrologiaansa ‘kerrosta syvemmälle’.
Osallistumishinnalla 39 EUR saat 1.5h tulkinnan syntymäkartastasi, jossa vertaillaan syntymäkarttaasi trooppisessa ja taivaan tähdistöjen mukaisissa järjestelmissä, jälkimmäistä painottaen. Saat myös tulosteen syntymäkartastasi sekä taivassovelluksen ruutukaappaukset planeettojen sijainneista syntymähetkelläsi. (Arvo 139 EUR)
Sitoudut haastateltavaksi (n. 1h) kokemuksistasi n. 2-3 viikkoa tulkintasi jälkeen. Sinun ei tarvitse osata järjestelmien välisiä teknisiä eroja, tai osata kertoa asioista astrologisin termein, vaan haastattelu pohjaa kokemukseesi ja intuitioosi siitä, mitä nämä eri astrologian kerrokset sinulle itsestäsi ja elämästäsi kertovat, mihin samaistut, mihin et samaistu, yms. Kokemuksiasi käsitellään anonyymisti osana kokonaiskuvan rakentamista kyseisestä aiheesta.
Lämpimästi tervetuloa - varaa paikkasi maksulinkin kautta maksamalla!
Kysymyksiä? Olethan yhteydessä saila@purposeworks.fi 💫